Az isteni Fonyódi Forrásvíz…

Kategória:
Helyi történetek, Helyi történetek

Létrehozva:
2022-07-17 15:41:32

Cikk írója:
Léner Szilvia Mária


Az isteni Fonyódi Forrásvíz…


Az 1960-as évek közepén kezdődött meg a Fonyódi Forrásvíz palackozása.


A Balaton medencéje több millió évvel ezelőtt a Dunántúlt borító Pannon-tenger feltöltődését követő vulkanikus- és kéregmozgások eredményeként jött létre. A kezdetben több különálló tó 6-7000 évvel ezelőtt egyesült, s nagyjából kétezer évvel ezelőtt érte el egybefüggő formáját.

A Balaton déli partján található, Fonyód városának is otthont adó Vár-hegy és Sipos-hegy, az említett vulkanikus mozgás során keletkeztek.
A terület – felszíni gazdasága mellett – a mélyben is igazi kincset rejtett, hiszen a miocén kori, mélytengeri mészkő, dolomit, bazalt és agyagpala rétegek között úgynevezett vízadó rétegek alakultak ki.

A Fonyódi Forrásvíz története innen indul, hiszen 1957 júliusában az akkor kezdődő geológiai kutatások során rátaláltak a kőzetrétegek között megbújó forrásokra és vízadó rétegekre.

A próbafúrások során a kutatók alkáliákat tartalmazó kálium-magnézium-hidrokarbonátos, úgynevezett savanyú-szénsavas vizet találtak Fonyód határában. A vizsgálatok után a nyomelemekben és ásványi anyagokban gazdag forrásvíz palackozása mellett döntöttek, így az 1960-as évek közepén, egy jelentős beruházást követően megkezdődött a Fonyódi Forrásvíz palackozása.

A Fonyódi fél évszázados története számos érdekességgel szolgál. Íze és minősége miatt a hetvenes években többször is elnyerte az akkor ikonikus, nagy jelentőséggel bíró Kiváló Áruk Fórumának védjegyét.
A natúr és szénsavmentes Fonyódi közkedveltségét jól mutatja, hogy Fonyódi Forrásvíz felhasználásával készült a kor egyik legkedveltebb üdítőitala, a Bambi is.

A márka népszerűségének és minőségének köszönhetően a rendszerváltást követően sem tűnt el. Az újabb kutak és modernebb palackozóüzem létesítését követően a Fonyódi Forrásvíz natúr és szénsavas változatai mellett megjelentek az ízesített termékek, amelyek több alkalommal is elnyerték a Magyar Termék Nagydíj elismerést.

 

 

Forrás:

fonyodi.hu

Kép: pixabay.com

 

 

Városi magazin cikkek

További magazin cikkek »

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

 

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »