Egy örök szerelem megható története

Kategória:
Helyi történetek, Helyi történetek

Létrehozva:
2022-07-17 15:44:59

Cikk írója:
Léner Szilvia Mária


Egy örök szerelem megható története


Az 1910-es években, Erdélyben a gazdag, fiatal gyógyszerész Abrudbányay Ödön (később Rédiger Ödön) azonnal beleszeretett az elszegényedett nemesi családból származó Anda Magdusba. Mivel a szerelem kölcsönös volt, hamarosan el is jegyezte a szépséges és művelt fiatal lányt. Közösen tervezgették a jövőjüket, lázas izgalommal készültek életük legszebb napjára, amikor három héttel az esküvőjük előtt váratlan és tragikus dolog történt: Magdus meghalt. Habár Ödön gyógyszerészként majdnem orvosi tudással rendelkezett, mégsem tudott kedvesén segíteni, mert nem tudta, hogy mi lehet az a titokzatos betegség, ami ilyen gyorsan elvitte a lányt.

Ödön mélységes gyászba borult, összegyűjtötte kedvese személyes tárgyait, ruháit, zongoráját és mindent, ami rá emlékeztette, és a külvilágot teljesen kizárva az életéből, ezekkel a tárgyakkal élte mindennapjait.


A fotó forrása: fonyod.kornyeke.hu


Az évek teltek-múltak, aztán 1929-ben Ödön megnősült, majd gyermekeik születtek. Magdust azonban sosem felejtette el. Ezért elhatározta, hogy emléket állít néhai szerelmének. Sokáig járta Magyarország vidéki városait, amikor egy badacsonyi nyaralás alkalmával családjával áthajóztak Fonyódra. Felsétáltak a Sipos-hegyre, és amikor Ödön lenézett, azonnal tudta, hogy megtalálta a megfelelő helyet. A kilátás olyannyira csodálatos volt, hogy a férfi úgy gondolta, méltó ez a hely egy örök szerelem hirdetésének. Megvásárolta a telket, és megépítette a mediterrán épületekhez hasonló oszlopos, erkélyes, és lapos tetejű házát. Oda már családjával költözött, de az alagsorban berendezett egy kriptát Magdus számára, ahova egy márványból kifaragott nászágyat helyeztetett, rajta a néhai menyasszony és saját maga fekvő másával, ez szimbolizálta a megvalósulatlan nászt. Eredetileg úgy tervezte, Magdus hamvai is odakerülnek majd, de a háború ezt a tervét meghiúsította.


A fotó forrása: fonyod.kornyeke.hu


A kriptának nevezett helyiség 1941-ben épült, amely egyértelműen megmutatja a férfi Magdus iránti őszinte érzelmeit. Természetesen a felesége nem nézhette ezt tétlenül, nem bírta elviselni, hogy férje életében ő sosem lesz az első, ezért elvált.

A Balaton-felvidéki vörös homokkőből készült nyoszolyán még ma is örök nyugalomban pihen egy férfi és női alak életnagyságú szobra. A hagyomány szerint azokra a szerelmesekre, akik Ödön és Magdus nászágya fölött megfogják egymás kezét, örök szerelem vár. A Kripta-Villában Ödön és Magdus egymás kezét fogva alussza örök álmát egy síron túl is létező szerelem bizonyítékaként.


A fotó forrása: budapest.com

 

 

Forrás:

wikipedia

Felső kép: fonyod.kornyeke.hu

 

 

Városi magazin cikkek

További magazin cikkek »

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

 

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »