FONYÓD, 1957. SZEPTEMBER 15. vasárnap

Kategória:
Helyi történetek, Helyi történetek

Létrehozva:
2022-07-17 15:36:09

Cikk írója:
Léner Szilvia Mária


FONYÓD, 1957. SZEPTEMBER 15. vasárnap


1957. szeptember 15-én volt a Járási Könyvtárban egy Irodalmi Est, amelynek fennmaradt a plakátja, az eseményről készített fényképek és újsághírek is beszámoltak róla.

 

Az előzmény 1957. augusztus 31-re vezethető vissza, akkor este kezdődött a "Balatoni Hetek" programsorozat Siófokon és másnap folytatódott a Balaton több településén. Fonyódon például a járási tanács nagytermében művészi fényképekből rendeztek kiállítást. Nagy sikerrel zajlott "a fonyódi várdomb megnyitása. A szép kilátást nyújtó magaslat környékét rendbe hozták, bekerítették és az út mentén padokat helyeztek el a kirándulók részére a hegymászás fáradalmainak kipihenésére." (Somogyi Néplap, 1957. szeptember 3.)

Másnapi hír volt az is, hogy hozzáfogtak a fonyódi vár feltárásához, mely "a Balaton-könyéki törökkori magyar végvárrendszer egyik láncszeme volt. Szeptember elején megkezdik a vár romjainak feltárását. Az ásatásokat a székesfehérvári múzeum igazgatója vezeti." (a hónap vége felé már az ásatási eredményekről számoltak be!)

De hát mi történt szeptember 15-én? A Fonyódi Járási Könyvtárban Irodalmi estet rendeztek.

A Járási Könyvtár 1954 áprilisában nyitotta meg kapuit Bélatelepen az egyik "igénybe vett" villában. A könyvtár igyekezett a kor kívánalmaihoz alkalmazkodva olvasókat vonzani az épületbe, és egyben felpezsdíteni a járási központ Fonyód kulturális életét, ezért propaganda tevékenységet is folytatott annak érdekében, hogy minél jobban megismerjék szolgáltatásait. Egyértelmű az, hogy a korabeli kulturális élet meghatározó intézménye volt Fonyódon. 

Szerencsés módon erről a programról többféle beszámoló is fennmaradt és dokumentumok sokasága rögzítette e nap történéseit.

Az eseményen készült fényképek fennmaradtak a könyvtár gyűjteményében (ma: FOKI), Fonyód korabeli könyvterjesztője, korábbi könyvtárosa, Bata Lőrinc (1907-1991) és unokahúga, Szmodits Zoltánné Márta áldozatos munkájuknak köszönhetően megmaradt a program plakátja és meghívója is.

 

 

Az esemény plakátja, forrás: Bata Lőrinc gyűjtése, lelőhely: FOKI

 

A könyvtár vezetője, Máté György írt egy részletesebb leírást is a Somogyi Néplapba, ez a következő:

 

"Irodalmi est Fonyódon

A BALATONI HETEK keretében a Fonyódi Járási Könyvtár, a Somogy megyei Tanács Idegenforgalmi Hivatala segítségével szeptember 15-én irodalmi estet rendezett.
A bevezető előadást dr. Kanyar József, a kaposvári levéltár igazgatója tartotta.
A szereplő írók mind dunántúli születésűek: Jankovich Ferenc Fejér megyei, Takáts Gyula somogyi, Füsi József veszprémi. A hallgatóságnak Jankovich kenyérsütő édesanyjáról írott verse tetszett legjobban, de érdeklődve hallgatták a történelmi trilógia most készülő harmadik kötetéből felolvasott részletet is, mely részben a fonyódi járás területén játszódik. Takáts verseiből gyönyörű tavunk színei, a víz, a nádasok világa kelt életre. Füsi József egy Pirandello-elbeszélést olvasott fel. melyet mostanában fordított le. Olyan ízes dunántúli nyelven ültette át magyarra, hogy nem lehet többé nem a miénknek vallanunk. Igazolta, hogy hogyan válhat egy világirodalmi érték a magyar irodalom kincsévé.

A hallgatóság néhány üdülőn kívül helybeliekből tevődött össze, parasztokból, iparosokból, a földművesszövetkezet dolgozóiból és néhány pedagógusból, felnőttekből és az iskolából már kikerült fiatalokból. Az emberek véleménye szerint a Fonyódi Járási Könyvtárban hároméves fennállása óta nem volt ilyen sikerült rendezvény. 

A résztvevők megtekinthették a könyvtár balatoni vonatkozású kiállítását is, melyen a könyvtár több mint száz dokumentumot, könyvet, plakátot és nyomtatványt állított ki. A kiállításon, mint legrégebbi, szerepelt Széchenyi István balatoni gőzhajózásról írt könyve 1848-ból, és mint legújabb, Móricz Béla Fonyódról írt útikalauza. Láthattuk a korábbi évek balatoni ünnepségeinek plakátjait és a Balatoni Kurír, a Balaton című hírlap egyes példányait. 

A találkozó végén az írók a könyvtárban meglévő műveiket a könyvtár felnőtt és ifjú olvasóinak ajánlva dedikálták. A helyszínen könyvárusítás is volt. Az ünnepélyes találkozó után élénk beszélgetés alakult ki az írók és az ottmaradt vendégek között. Hamarosan a Balaton jövőjére terelődött a szó és olyan tervek és ötletek születtek, melyek felkelthetik a Művelődési Minisztérium, a Balatoni Intéző Bizottság és a többi illetékes szerv figyelmét is. 

A könyvtárosok elmondták: a Fonyódi Járási Könyvtár a Balaton déli oldala íróinak találkozó helye lehetne, ahol az írók nemcsak egymással, hanem olvasóikkal is találkozhatnának. Jelenlegi általános közművelődési profilja pedig balatoni tájkönyvtár jelleggel bővülhetne ki, muzeális és kölcsönözhető anyag összegyűjtése révén. 

Ehhez természetesen a megye vagy a minisztérium megbízása, és anyagi, erkölcsi támogatása kellene. Fonyód földrajzilag is alkalmas arra, hogy a somogyi Balatonpart irodalmi központja legyen: három oldalról könnyen megközelíthető vasúton, északról pedig hajóval. Tehát Fonyódnak szinte szükségszerűen kell Balatonfüred és Keszthely sorába lépnie. Míg a badacsonyi Szegedi Róza-házban lévő múzeum és a szigligeti alkotóház közönség nélkül van, addig ez Fonyódon nem hiányozna. Viszont az alkotóház közelsége kézenfekvőén adja Fonyód számára az írókat. Később pedig Fonyódon is lehetne alkotóházat építeni. 

Az idén a könyvtárban megfordult írók, Csohány Gabriella, Fodor András, Kárász József, Tatay Sándor. Tóth László is helyeselték tervüket. Az ünnepélyes találkozón sok értékes javaslat hangzott el, mely a kulturális élet fejlődését, a Balaton mai gazdasági és kulturális elmaradottságának felszámolását célozta."

 

 

Forrás:

fonyodregen.blogspot.com

Képek: FOKI, fonyodregen.blogspot.com

 

 

Városi magazin cikkek

További magazin cikkek »

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

 

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »